Vedlikehold, FDV Vedlikehold av lakkerte og malte trapper

 • En trapp som jevnlig støvsuges og avtørkes, beholder sin naturlige friskhet i årevis. Trapper som er behandlet med vannbasert UV-herdet lakk eller farge, alternativt syreherdet maling, har høy beskyttelse mot flekker og riper. Flekker kan lett fjernes med en lett fuktet klut med lunket vann, og et mildt rengjørings- eller oppvaskmiddel.
 • Trapper som er utsatt for høy slitasje bør i sammenheng med rengjøring, behandles med polish. Ved omlakkering eller utbedring skal overflaten først rengjøres. Den skal så slipes med et finkornet slipepapir (180-240 grovhet). Slipestøvet fjernes, gjerne med en lett fuktet microfiberklut. Lakkeringen/malingen må gjøres innen ett døgn etter slipingen.
 • Utbedringen kan gjøres med de fleste vannbaserte lakker og farger. For eksempel halvblank parkettlakk, og halvblank syntetisk maling. Følg alltid bruksanvisningen som anvist på produktet.
 • Om man er usikker, test først på en mindre flate. Kontroller vedheft mellom sjiktene ved å skrape med en kniv.
 • Ta gjerne kontakt med oss hvis det er noe du lurer på.

 

 

Vedlikehold av oljede trapper 

 • Følg alltid produsentens anvisninger for påføring av olje!
 • Ved godt vedlikehold beholder trappen sin naturlige glød i mange år.
 • Trapper er i sin alminnelighet utsatt for hard slitasje. Olje derfor opp sliteflatene et par ganger i året. Puss lett av flatene med et fint slipepapir (400). Legg på olje og fjern all overflødig olje etter noen minutter. Bruk ikke trappen de neste (10-24) timene.
 • En oljet trapp blir blankere på de stedene der slitasjen er størst. Etter 2-3 behandlinger følger en jevn fin glans, og en motstandsdyktig og lettstelt overflate.
 • Vasking av trappen skal skje med så tørre metoder som mulig. Rengjøring kan gjøres med en lett fuktig klut og nøytralt rengjøringsmiddel (pH verdi ca.7). Alkaliske middel skal aldri benyttes! Disse har en for høy pH-verdi som kan skade overflaten. Til grovrengjøring benyttes såpe og kjøkkensvamp (Scotch-brite hvit eller grønn). Skyll og tørk etterpå.
 • Oljede trapper er ømfintlige for kontakt med svart gummi (eks. sko og kabler). Flekker som ikke kan vaskes bort, samt mindre riper, kan pusses vekk med slipepapir (320-400).
 • Om man får matte flekker etter grovrengjøring eller flekkfjerning, kan disse oljes for å få opp glansen igjen. Fukt et tørkepapir med olje, gni ut et tynt lag på den matte flekken og tørk tørt etter noen minutter. Trø ikke på flekken de nærmeste 10-24 timene.


OBS - Risiko for selvantenning!
Filler, vaskekluter og slipepad'er som er benyttet, skal oppbevares fuktig i tett plastpose, brennes forsvarlig eller oppbevares i avfallsdunk for brannfarlig materiell.

 

 

Liberon Finishing Oil er et godt vedlikeholdsprodukt for oljet treverk. Følg alltid produsentens anvisninger!

 

 


Vedlikehold av stål og glass

OBS - ubehandlet og behandlet rustfritt stål behandles forskjellig !


Rustfritt stål, ubehandlet

Hvitevarekjeder og butikker selger stål rens. Det er viktig å huske at du renser med stukturretningen i stålet. Da det finnes flere produkter på dette områder anbefaler vi at du følger bruksanvisning nøyaktig.

Rustfritt stål, behandlet

Noen rustfritt produkter er enten lakkert eller har en beskyttende hinne. Bruk mild såpevann og myke kluter på disse overflatene. Ikke bruk microfiberklut eller stålrens da disse produktene "riper" og ødelegger overflaten.

Da det finnes flere produkter på dette områder anbefaler vi at du følger bruksanvisning nøyaktig.

 

Malt stål

Ved ommaling eller utbedring skal overflaten først rengjøres. Den skal så slipes med et finkornet slipepapir (180-240 grovhet). Slipestøvet fjernes, gjerne med en lett fuktet microfiberklut. Malingen må gjøres innen ett døgn etter slipingen

 

Glass

Glasstrapper og glassrekkverk vaskes på vanlig måte. Her finnes det flere teknikker enten det er sprayprodukter, eddikvann, avispapir m.m. - bruk det som du synes fungerer best.

[Tilbake]

 


Last ned her

Riktig vedlikehold sikrer en flott trapp i mange år. Last ned vedlikeholdsveiledninger.

Malte- og lakkert trapper

Oljede trapper


FDV dokumentasjon